Po izbijanju pandemije korona virusa, na hiljade Srba koji su godinama radili u Zapadnoj Evropi je dobilo otkaz na poslu, a iako su se mnogi vratili u domovinu, oni koji su ostali kažu da prethodni mjeseci prolaze pravu torturu i svaki dan shvataju da su evropske vrijednosti samo mrtvo slovo na papiru.

Među njima su tako i Diana i Dejan Đorđević iz Gmudena u zapadnoj Austriji, koje su poslodavci poslije dugo godina rada u fabrici za proizvodnju auto dijelova, prije mjesec dana pustili niz vodu.

Kako Diana navodi, kada se prije deset godina doselila u Austriju poslije udaje za Dejana, koji tamo živi još od rođenja, nije mogla ni da pretpostavi da će joj se život u ovoj, za mnoge zemlji iz bajke pretvoriti u neizvjesnost i strepnju.

– Iako i suprug i ja imamo austrijsko državljanstvo, naše prezime para uši u Austriji, a to smo i mi, kao i na hiljade naših državljana, najviše osjetili kada je izbila ova kriza. Čim je počela epidemija korona virusa, u firmi u kojoj smo radili počele su da kruže priče o otkazima i iako nisam vjerovala u to, zato što smo dobro radili, crne slutnje su se obistinile – kaže Diana.

– Morala sam hitno da operišem bruh, a dok sam se oporavljala, iz firme su mi najavili da ne moram ni da se vraćam zbog toga što su mi pripremili otkaz. Iako lično poznajem mnoge naše ljude koji su dobili otkaz nakon što su se zarazili korona virusom, nisam mogla da vjerujem da ostajem bez posla u momentu kada moram da mirujem i da se ne stresiram jer to nije ni malo laka operacija. Prvo sam htjela da presavijem tabak, ali sam ubrzo shvatila da to nije moguće zato što se moj poslodavac u ugovoru dobro ogradio, tako da formalno nije bilo osnova za nekakvu tužbu – kaže naša sagovornica.