Kada dođe zima, grijanje je veliki problem mnogima, jer je potrebno izdvojiti velike svote novca za grijanje onih koji imaju kuće, a oni koji imaju centralno grijanje u stanovima jako dobro znaju koliko računa za grijanje dobivaju.

Iz tog razloga ovaj Paraćinac Delmir Grkić odlučio je na svom imanju zasaditi drvo koje nije baš uobičajeno u našim krajevima, a riječ je o stablu paulovnije porijeklom iz Kine. Zbog toga što jako brzo raste, ovo drvo sve je popularnije u Srbiji, a osim u Šumadiji, sad su ga počeli saditi i u Pomoravlju.

Ako su klimatski i zemljišni uvjeti povoljni, ovo drvo u pet godina može narasti i do 20 metara, a vrlo je važno da ima ogrjevnu vrijednost mrkog ugljena i odlično je za loženje u zimskim mjesecima.

Ovo drvo je dobilo ime po kćeri ruskog cara Ani Pavlovnoj i sve se više koristi za proizvodnju peleta, jer ima visoku energetsku vrijednost. Osim toga, ima široku primjenu u izradi stolarije jer nema čvorove i iznimno je čvrst.

Delimir je na svom imanju prije pola godine posadio oko 150 stabala, a već su visoka oko tri metra i debela oko 6 centimetara.

Zadovoljan je što je ovo drvo primljeno na zemlju jer je u početku imao dvojbe kada je čuo za njega, ali je ipak odlučio pokušati ga posaditi i nije se pokajao, pogotovo s obzirom na ekonomske računice.

Da li ste vi čuli za ovo, ovaj Srbin je postao poznat po ovome, oduševio je ne samo Srbiju nego i cijelu regiju, kažite nam