Tragedija koja se dogodila 3.maja u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar , još uvijek je glavna tema u medijima.Srpska javnost još uvijek je u žalosti , i ne mogu da vjeruju da se tako nešto dogodilo . U jutarnjem programu piscu Dušanu Nedeljkoviću postavljeno je niz pitanja o posljedicama nedavne tragedije. Naime , između ostalog pitali su ga kako se možemo oporaviti i šta možemo poduzeti , te koje pouke možemo naučiti iz ovog nemilog događaja.

 

 

Nedeljković je bio prvi gost u jutarnjem programu 3.maja , na dan pucnjave u osnovnoj školi. Pisac je ispričao niz detalja o danu kada je njegov sin bio u školi , a kako navodi on se tada probudio kasnije nego inače jer nije imao obavezu koju bi morao toga dana da ispuni. Jutro mu je prekinuo poziv koji ga je obavjestio da se dogodio incident , ali Dušan nije mogao ni zamisliti o čemu se radi . Vrlo brzo je čuo da se desila pucnjava , te se odmah zaputio na lice mjesta . Po dolasku su zatekli nekoliko olicajaca i jezivu tišinu . Otkriveno je da je Ribnikar imao dva ulaza , jedan na kojem se dogodio incident i drugi u kojem su bila ostala djeca , i piščev sin , koji na svu sreću nije povrijeđen.

 

 

Prema riječima Nedeljkovića , dječak koji je pucao i pri tome ubio devet osoba . imao je “upucanu ruku” , što se koristi kao termin za veliku preciznost , kojom se mogu pohvaliti samo profesinalnim rukovanjem vatrenim oružjem, a to znači da pojedinac koji ima takvu preciznost , mora prći kroz rigoroznu obuku . Posebno sumnja da je mogao postići takvu preciznost i impresivnu tačnost , nasumičnim odabirom vatrenog oružja. Njegov sina je ubicu opisao kao neupadljivog učenika koji je bio u razredu , odmah do njegovog . Iako se radi o trinaestogodišjaku uspio je smrtno raniti zaštiara kojeg svi znaju kao dobrog čovjeka . Učinio je o sa iznimne udaljenosti od 13 metara . Potom je ubio dežurne učenike , te se zaputio u razred i počeo pucati. Prilikom zamjene šaržera nekoliko djece je uspjelo pobjeći kroz prozor , ispričao je Nedeljkovićev sin. Roditelji predlažu da se zatvori ulaz na kojem se desio incident , te da se koristi drugi ulaz barem neko vrijeme dok djeca ne budu psihički stabilna .

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here