Jadranske plaže, umjesto da budu mjesto uživanja i opuštanja, postaju sve češće bajno polje na kojem se s jedne strane potežu uvrede i prijetnje, a s druge strane Zakon o pomorskom dobru i Pravilnik o koncesijskom odobrenju.

Nadasve neugodnu situaciju je doživio 25. godišnji Darko Bilandžija i njegova porodica, koja već dvadeset godina ljetuje u Tučepima. U nevjerici su Slobodnoj Dalmaciji prepričali jutro jedne subote jutro kad su se našli na meti uvreda i psovki zbog toga što su pomaknuli praznu ležaljku, a kad su verbalnom nasilniku kazali da su ga prijavili, on im je odgovorio na to: “J**e me se!”.

– Ovaj gospodin, ukoliko ga mogu tako nazvati, ležaljke je poredao duž cijele plaže te je tako zauzeo cijeli hlad da bi turisti bili primorani platiti ih. Nakon što smo sklonili jednu ležaljku u stranu da bismo spustili svoje stvari, on je krenuo da galami i da prijeti mojoj cijeloj porodici, iako mi nismo uradili ništa što zakonom nije dozvoljeno. Zakon o pomorskom dobru kaže da nije dozvoljeno ograničenje korištenja plaže bez koncesije koju ovaj gospodin uopšte nema, pa smo se žalili i u Općini Tučepi, ali to nije ništa donijelo zbog toga što izgleda da oni ne žele riješiti ovakav problem. Ovo je sramota što rade prelijepoj hrvatskoj obali i jednom predivnom mjestu kao što su Tučepi, jedno od ljepših mjesta u Hrvatskoj. Nadam se da ćete uspjeti skrenuti pažnju na ovaj užas koji vlada cijelim Jadranom – javio se redakciji ogorčeni gost koji je odsjeo u privatnom smještaju u prelijepim Tučepima.

Ostatak teksta možete pročitati na linku OVDJE.