Ako vam se nekada desila situacija vas oči peku, onda vam prvo padne na pamet da ih protrljate. Mi smo danas odlučili da vam razjasnimo kako možete sebi da pomognete u tome slučaju.

Ono što treba da znate jeste da se to može pojaviti radi više mogućih uzroka, od onih lakših pa sve do onih težih, a može se pojaviti sa nekim drugim simptomima kao što je svrbež ili suzenje očiju, te možda bol.

Često to bude uzrokovano radi okolinskih čimbenika, kao što je možda jak vjetar ili visoka razina peluda u zraku, ali isto tako se može desiti nekada situacija kada bi zbog toga trebali zahtijevati medicinsku pomoć.

Isto tako je moguće da vas oči peku zbog neke hemijske supstance pa to možda može da bude radi sastojaka koji se nalaze u šamponima ili hloru iz bazena, te možda neke kreme to mogu da uzrokuju.

Kada nosite kontaktne leće neki duži period, onda to može također da uzrokuje žarenje očiju, pa se može to pojaviti i zbog prisutnosti dima, prašine, peluda ili životinjske dalke možda.

Ono što je još bitno da znate jeste da bilo šta što uzrokuje upalu može da vam uzrokuje taj osjećaj, pa neke očne alergije ili bakterijske, te virusne infekcije mogu da izazovu upale koj emogu da uzrokuju peckanje u očima, ali isto tako može da to bude uzrokovano zbog obične prehlade ili gripe.

Kako možete da olakšate to stanje: Kreme veoma često budu glavni razlog zbog čega imate tu pojavu, a to je jedan od vodećih razloga kada dođe ljeto, a ako vama dođe krema u oči onda morate da uklonite leđe, te isperite oči sa kapima ili sa umjetnim suzama, pa ako vam to nije pri ruci, onda iskoristite i običnu vodu.

Također vam mogu hladne obloge preko zatvorenih očiju da ublaže taj osjećaj, a čitav tekst o ovome možete pročitati na linku OVDJE.