Skoro da ne postoji osoba koja ne voli ovo južno voće koje se obično nalazi na trpezi u svakoj kući bar u našem regionu. Međutim malo je poznato da su banane pored toga što su jako ukusne i hranljive i ljekovite a posebno pomažu kod ovih zdravstvenih problema:

Zatvor i nadimanje
Ako muku mučite sa nadimanjem u stomaku ili imate zatvor pojedite jednu bananu. One u sebi sadrže pektin koji na naš organizam djeluje tako da ubrzava probavu i izbacivanje svih toksina. Banane djeluju kao prirodni probiotik i dovode do boljeg rada naših crijeva. U slučaju zatvora banane koje se sastoje od vlakana imaju dejstvo prirodnog laksativa i pomažu vam da se riješite ovog neugodnog stanja.

Stres je postao bolest modernog doba i sigurno se i vama desilo da vam ljekar kome se požalite na bilo koju tegobu najčešće odgovara da je ona posljedica stresa i ubrzanog načina života koji imamo danas. Jedan od načina na koji se stres manifestuje je i dijareja a do nje dolazi zbog manjka kalija u organizmu. Kalij možete popraviti tako što ćete konzumirati banane koja ga imaju u jako visokom procentu. Kada vam je kalijum na normalnom nivou i vaše srce radi normalno a to je vrlo važno.

Krvni pritisak
Kalijum je jako važan i za normalan krvni pritisak a poznato je da ako unosite velike količine soli i natrija a niske količine kalija dolazi do njegovog disbalansa. Doktori predlažu da svako jutro pojedemo po jednu bananu da bismo regulisali krvni pritisak i smanjili rizik do srčanih oboljenja. Ostatak pročitajte ovdje.