Ramazan je mjesec posta za sve muslimane širom svijeta. Ali danas ćemo malo pisati o mladim ženama koje nose maramu odnosno hidžab na glavi, i zašto se pokrivaju. Da bi to malo bolje objasnili osvrnut ćemo se na knjigu doktora Hejsema Hejdena, koja upravo govori o mladim ženama , o tome zbog čega nose marame i zašto se pokrivaju.

Mnoge od njih se pokriju i počnu nositi marame još kao djevojčice, i nose je cijeli život, a ne samo u toku mjeseca Ramazana. One na taj način iskazuju poštovanje prema svojoj vjeri Islamu, a u nekim zapadnim zemljama hidžab se koristi kao znak prepoznavanja identiteta, a ustvari njegova osnovna uloga jeste da se pokaže poštovanje prema Gospodaru, a žene na taj način njeguju svoju vjeru u Allaha. Nošenje hidžaba u pravom smislu te riječi podrazumjeva da se ženi ne smije vidjeti ne samo kosa nego i cijelo lice, sve treba da bude pokriveno osim očiju, i tijelo mora biti prekriveno tako da se ne vidi ni jedan njegov dio, pa čak ni ruke.

Muškarci čije su žene pokrivene ustaju u odbranu ovog običaja, jer nošenje hidžaba predstavlja najvažniju stvar svim muslimanima u svijetu, međutim postavlja se pitanje da li odbrana običaja tim muškarcima jedini i osnovni razlog. Što se tiče materijala za hidžab on treba da bude od neprovidnog crnog materijala i da ženu u potpunosti sakrije, a razlog tome jeste da ona svojim izgledom ne bi izazvala želju kod muškarca. Žena treba da pronađe način da bude odana i vjerna, da ne pada u iskušenje, a najbolji način za to jeste upravo pokrivanje.Po šerijatu koji predstavlja vjerski zakon, žena ne smije ni na koji način skretati pažnju na sebe, mora biti tiha, ponizna i skromna.