U nastavku današnjeg članka, govorimo malo o ishrani, kao i nekim proizvodima koji se jedu i pripremaju u svakom domu ne samo na Balkanu nego na cijelom svijetu. Zna se vrlo dobro da u zavisnosti od religije negdje se nikako ne konzumiraju neke namirnice, dok u drugim su one normalna pojava. 

Isto tako imamo namirnice, koje su apsolutno normalna stvar u svakoj kulturi, i nema šanse da prođe neki obrok bez te namirnice ili proizvoda. Vjerujemo da svi znate da vsioke temperature ubijaju sve bakterije koje se nalaze na hrani, što je sasvim normalna stvar. Primjera radi, neke namirnice uopšte ne treba prati prije same obrade, kao ribu ili meso, jer nema potrebe za tim. 

Ako ih operemo, patogene stvari koje se nalaze na površini se jako brzo raznose po kuhinji preko samih kapljica, međutim, šta je sa jaja? Da li je njih potrebno prati prije samog kuhanja? U nastavku današnjeg članka vam donosimo odgovor i na ovo pitanje. Salmonela koja se nalazi na samoj ljusci od jaja je jako opasna, i može itekako biti štetna za ljudsko zdravlje. Vjerujemo da svi znate kada kupite jaja, da su ona čista i da na njima nema nikakvih ostatak iz kokošinjca. 

Ako su jaja oprana još u fabrici, njihova upotreba je najviše 12 dana, a ako ih kupujete sa farme, kada nisu oprana, ona mogu da vam stoje u frižideru i do 90 dana. Međutim, stručnjaci navode, da čak i kada ih spremate na kuhanje, obavezno ih operite, jer na taj način ubijate i virus covid 19.