Jedan od najčešćih priloga uz meso na trpezama na Balkanu je pire krompir, ali nije bez razloga tu.

On odlično pristaje uz punjene paprike, sarmu, podvarak, gulaš, obične šnicle, pohovanu piletinu, ili roštilj.

Jednostavno ga je pripremiti, ali i jako brzo, a poznati kuhar Tejler Florens rekao je kako većina ljudi propušta jedan ključan korak, a u tome leži upravo tajna da imate sočni i savršeni kremasti pire.

Ovaj kuhar koji inače radi na Foot Network, čuvenoj televiziji, rekao je kako prije svega krompir koji kuhamo radimo u pogrešnoj tečnosti, vodi. Mi bi trebali oprati krompir, oljuštiti, a potom da se skuha u neutralnoj pavlaci, gdje smo prethodno rastopili maslac.

A evo i njegovog recepta:

– u jednu šerpu sa neutralnom pavlakom (pola litra), oljušteni, oprani i isjeckani krompir stavite, potom dodajte tri žlice maslaca, tri žlice maslinovog ulja, a potom se po želji dodaje so ili drugi začin.

Nakon što smo sve to uradili, mi trebamo šerpu pokriti, a potom ostaviti da se lagano krčka na oko 20 minuta. Nakon svega toga, krompir procijediti, sačuvati tečnost, gdje se kuhao krompir prije toga. A isto tako dodavati u činiji s krompirima. Nakon toga, sve ovo miksati dok se ne dobije jedna glatka smjesa.

A kuhar Florens je rekao kako je obo sigurno najbolji način da se pire kuha, pošto on sve ukuse zadržava i samog krompira i tečnosti gdje se kuhao.

Nadamo se da ćete odmah isprobati ovaj savršeni recept, iskoristite vikend i slobodno vrijeme. Obradujte svoju porodicu sa novim načinom kuhanja, vjerujemo da će im biti drago.