I za početak ove sedmice, još jedna priča koja nam dolazi iz Srbije, a koja je više nego zanimljiva. Koliko vas vjeruje u stara narodna predanja i vjerovanja? Balkan je poznat po tome da je jako sujevjeran, i da se jako puno gleda na te stvari. U Srbiji primjera radi, nedjeljom se vjekovima ne radi, jer je taj dan crveno slovo, i vjeruje se da donosi nesreću u kuću ako se radi. 

Isto tako, kada se beba rodi, stavlja se crveni končić na bebinu ruku, da bi bila sretna u budućnosti i da se ne urekne. To je samo par predanja koja kruže u narodu, a mi danas govorimo o nekim znakovima koji se pojave u prirodi, a koji svakako znače nešto. Pisali smo već članak o čovjeku koji je pekao prase za Vaskrs, a na panju se pojavio krst koji je gorio cijelo vrijeme. 

Za danas je jedna još priča koja je povezana sa božijim predanjima, a cijela priča se desila u jednom dvorištu, to jeste na drvetu, odnosno na krošnji. Božto Stanić, pozanti pćelar koji živi u jednom manjem selu pored Pljevlja, koji je ostao zapanjen viđenim prizorom na krošnjama svoga drveta u dvorištu. 

Odmah je pozvao svoga prvoga komšiju da vide istu stvar, a ono što je bilo na krošnji jeste krst kojeg su formirale pčele, i oni vjeruju da je to znak sa neba, to jeste da će ova godina ako bog da biti plodnba i dobra. Vjerujete li vi u ove stvari? Pišite nam u komentarima…