Istraživanje rane faze vakcine protiv COVID-19 se vrši na Univerzitetu Oksford , a jedan od dobrovoljaca je učestvovao u testiranju. Naime , riječ je o muškarcu bosanskog porijekla , koji se zove Branko Rihtman , koji je i sam naučnik , odnosno mikrobiolog.

 

Branko je ljudima iz medija otkrio:

 

“Javio sam se preko online formulara na kojem su tražili dobrovoljca za drugu fazu ispitivanja vakcine , i nakon par dana su me pozvali iz bolnice u kojoj se obavljalo to istraživanje. Postavili su mi par pitanja , koliko imam godina , kakvo mi je zdravstveno stanje , čime se bavim , koliko često dolazim u kontakt s ljudima , pa su me nakon nekoliko dana opet pozvali , i rekli mi da je odobreno da učestvujem  , ali da moram da dođem u bolnicu kako bi provjerili imam li već antitijela na korona virus. Zatim sam primio vakcinu.”

Vakcinu je kao i svaku drugu dobio u rame lijeve ruke , pa su ga neko vrijeme zadržali u bolnici na posmatranju da vide da li ima kakavih nus pojava. Nakon vakcine svake sedmice šalje briz iz nosa na testiranje , a nakon trideset dana će mu uzeti krv da opet provjere antitijela.