Bol u donjem dijelu leđa i ukočenost mogu biti simptomi raznih problema s kralježnicom, ali mnogi nisu svjesni da se problemi mogu pojaviti i pri mokrenju ili, kod muškaraca, pri dobivanju erekcije.

Fizijatar dr. Žarko Radovanović u jutarnjem programu Prvog govorio je o bolovima u leđima, diskus hernijama i drugim problemima koji se mogu dogoditi s kralježnicom, a čiji simptomi podsjećaju na druge bolesti.

Problemi s kralježnicom mogu predstavljati razne simptome – od glavobolje i nesvjestice, preko jutarnje ukočenosti, učestalog mokrenja pa čak i promjene raspoloženja, a pacijenti često lutaju od liječnika do liječnika, ne shvaćajući da je to glavni uzrok problema s leđima.

„Ponekad se pacijenti žale na akutnu bol, čak i kada uzmu kemijsku olovku, jer su problemi s leđima poput hernije diska bolest suvremenog čovjeka.

Potrebno je, kada se pojavi akutna bol, mirovati barem dan-dva.Za rasteretenje donjeg dijela kralježnice odmoriti se u položaju koji nam odgovara.To je obično ‘bebi’, fetalni položaj.Lezite na vaša strana koja manje boli i sklupčajte se. , i stavite jastuk između koljena kako biste rasteretili donji dio kralježnice”, rekao je.

Zbog suvremenog načina života koji podrazumijeva puno sjedenja i naginjanja nad računalom ili mobitelom, čak i djeca imaju problema s kralježnicom. Fizioterapeut Radović objašnjava da je pravilan položaj tijela presudan.

Kralježnica mora biti u adekvatnom položaju, stalno imamo pogrčenost i to je teže ispraviti, što smo stariji.Od 20. godine kada je završen rast i razvoj imamo neke okoštale ili spondilolistezne degenerativne promjene.Sjedeći, neaktivnost i stres jako utječu na kralježnicu, a onda imamo onu jutarnju ukočenost, pucketanje i škljocanje, što označava oslobađanje kisika iz zglobnih pukotina. Pacijenti kažu da osjećaju ubod, da se ne mogu kretati pola sata dok kreću se ili protežu u krevetu.“Ne mogu, kako kažu, raditi“, rekao je.