U posljednjih par godina jedno od najboljih zanimanja u cijeloj regiji, i balkanu jeste poziv medicinske škole. Srednjoškolci masovno upisuju srednju medicinsku, a odmah nakon toga i medicinski fakultet sve u nadi da će jednog dana postati poznati doktori. Poziv da se nekome pomogne u životu, je itekako privlačan za svaku mladu osobu, a sa druge strane je i više nego isplativ. 

Razlog masovnoh upisivanja medicine, pa čak i vandrednim putem jeste tenzija odlaska u Njemačku u posljednjih par godina, jer smo imali situaciju da je jako veliki broj osoba sa Balkana raznih profila otišlo u ovu zemlju, jer su tamo uslovi bili duplo, a negdje i troduplo bolji. Najbolji primjer koja je razlika je ta, da su čak i doktori ostavljali super plaćene poslove i odlazili u Njemačku. 

Međutim, kao je krenula priča sa korona virusom, zavrnula se i ta pipa, tako da sada imamo jednu pat poziciju. Mi vam u nastavku donosimo svjedočenje izvjesne Bogdane koja je prije par godina iz jednog malog mjesta Brus u Srbiji, doselila u Beograd i upisala medicinu. Međutim, vidjela je kako je to težak fakultet i onda se posvetila izlascima, a fakultet je ispaštao. Roditelji su joj bili dobrostojeći, i na kraju su vidjeli koliko je sati, pa su joj preko veze kupili diplomu. 

Bogdana je preko noći završila u Vehenu u Njemačkoj, gdje je za početak radila noćne smjene. Jednu noć je napravila kiks i dala je pogrešnu terapiju pacijentu, koji je na kraju preminuo. Cijela stvar se zataškala, a Bogdana je samo dobila otkaz, ubrzo je dobila posao u drugoj bolnici. Vaša mišljenja o ovakvim situacijama?