Svakog puta kada dođe zima i kada temperature odu ispod nule, onda se jave i prvi problemi, pa se voda u sajli zaledi pa ko naveče povuče ručnu kočnicu, onda će teško moći pokrenuti svoje vozilo i to će se s vremenom samo pogoršavati.

Zimski period može biti nezgodan za mnoge vozače jer se tada pojavi dosta problema, a jedan od savjeta jeste da tokom ovih ledenih dana ne trebate koristiti ovu ručnu kočnicu zimi pa vam tako tokom noći sajla može da zaledi, a vi ujutru možete imati problema.

To se često dešava ljudima koji nisu u mogućnosti da svoje auto ostave u garaži, a nekada će da zamrzne kabl od kočnice, te je moguće da zamrzne i mehanizam koji drži točkove, tačnije površina kočione obloge ili disk.

Vi prvo trebate probati krenuti vozilom lagano naprijed pa nazad, samo po par centimetara kako ne bi oštetili kočioni sistem i to sve trebate ponoviti par puta. To je onda najbolji način da vi vaše auto pokrenete bez bilo kakvih negativnih posljedica.

Ako vidite da kočnica nije i dalje popustila, onda bi bilo dobro da sačekate neko vrijeme ili možete da nađete produžni kabl pa spojite fen za kosu i usmjerite topli vazduh na točkove koje drži kočnica, tačnije na zadnje točkove i onda bi to trebalo da vam pomogne da se kočnice odledi. To je inače problem kod malo starijih automobila, ali ipak treba imati u prosjeku da se na našim prostorima nalazi dosta takvih auta pa je i dobro da znate ovaj trik.