Priroda krije najbolje lijekove i rješenja za mnoge bolesti

Bijeli sljez je također vrlo moćan lijek. Čaj od ove biljke čini čuda za organizam i zato se već desetljećima koristi u tradicionalnoj medicini.

Bijeli sljez je višegodišnja aromatična biljka koja raste u vlažnim područjima Europe, Afrike i zapadne Azije.

Čaj od bijelog sljeza sadrži mnoga ljekovita svojstva i može pomoći u liječenju raznih bolesti. Listovi bijelog sljeza sadrže eterična ulja, tanine, fenole i sluz, dok korijen bijelog sljeza sadrži i kvercetine, avonoide i šećere.

Najučinkovitiji je u liječenju infekcija mokraćnog sustava i razbijanju bubrežnih kamenaca. Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, čaj od bijelog sljeza dobar je za jačanje imuniteta i borbu protiv virusa i bakterija.

Također ublažava upalu grla, iritaciju i upalu sluznice usta i ždrijela. Budući da sadrži velike količine biljne sluzi, čaj od bijelog sljeza je dobar lijek za suhi kašalj i druge respiratorne probleme. Ima sposobnost smirivanja nadražene sluznice i razgradnje izlučevina koje uzrokuju kašalj.

Također, ovaj čaj je dobar za probavu i za liječenje upala probavnog trakta. Čaj od bijelog sljeza regulira probavu i ubrzava metabolizam. Na taj način pomaže u mršavljenju, a ujedno pruža i osjećaj sitosti.

Dokazano je da čaj od bijelog sljeza može liječiti i upalu želučane sluznice, posebice u kombinaciji s kamilicom. Također može liječiti upalu debelog crijeva, proljev i povraćanje.

Može se koristiti i za vanjsku primjenu, u obliku obloga za liječenje kožnih čireva, opeklina i nadraženih očiju.

Korijen bijelog sljeza je najljekovitiji dio biljke, a od korijena mlade biljke pravi se najbolji čaj. Nakon branja treba ga oguliti kako ga ne bi napale razne gljivice koje uništavaju ljekovito djelovanje. Nakon guljenja se osuši i tek tada je spreman za pripremu čaja ili sirupa.

Priprema čaja:

Čaj od bijelog sljeza priprema se i pije drugačije od ostalih čajeva, jer pogrešan pripravak gubi svoju ljekovitost.

Pravilan način pripreme: 2 žlice korijena bijelog sljeza preliti s 2,5 dl mlake ili hladne vode i ostaviti najmanje 1 sat, idealno 2 sata, da se stvori dovoljno sluzi. Nakon toga malo zagrijati, dodati malo meda i piti tri puta dnevno.