Na našim prostorima je uvijek postojala velika potražnja kada su u pitanju narodnjaci. To je nekako poteklo od raznih mješavina muzičkih stilova s ovih prostora – jednostavno su se umiješali razni slavenski tradicionalni melosi sa onim orijentalnim i ako na to dodamo minimalne ali prisutne elemente zapadnjačkih šansona i balada, dobijemo narodnu muziku ljudi kao što su Toma Zdravković i njemu slični.

Taj stil muzike je danas ušao u svaku moguću poru popularne muzike na Balkanu, najviše zahvaljujući prvoj velikoj fuziji u 90-im koju su započeli pjevači poput Ivana Gavrilovića a taj stil svi znamo kao “turbofolk” a od njega su dalje nastale razne mješavine koje danas haraju Balkanom.

Prije tih mješavina u 90-im, mnogi su slušali grupu Južni Vetar za koju je jedno vrijeme pjevačica bila slavna narodnjakuša Šemsa Suljaković. Ukoliko slušate samo njene pjesme a ne znate ništa o njoj, možda će vas donekle iznenaditi činjenica da Šemsa ne živi na našim prostorima već 25 i kusur godina.

Šemsa, iako tražena pjevačica i dobrostojeća, zna da ovde vlada totalno stanje haosa i više voli živjeti u lijepoj i uređenoj Švedskoj. Jedino se vratila 2006. godine kada joj je majka umrla i relativno skoro kada joj je umro kolega i prijatelj Sinan Sakić, ali mimo toga je nema na Balkanu. Na slici koju je skoro objavila možete vidjeti da se i danas dobro drži a skoro je postala baka i to joj je velika radost. Kaže da je još uvijek nervozna kad stane na binu da zapjeva. Šta vi mislite o ovome?