Đurđa Marković ima 113 godna i najstarija je državljanka Srbije ali to joj ni po čemu nije donijelo nikakve benefite. Baka Đurđa živi u meljivoj kući bez fasade koja izgleda kao da će se svakog časa srušiti a unutra su zidovi ogoljeni dok je tavanica stara i drvena.

Baka živi na samoj ivici siromaštva a pored svega je ove godine uspjela da pobijedi i korona virus. Zbog svojih godina ali i zdravstvenog stanja baka ovisi o tuđoj njezi i pomoći a jedini koji o njoj brine je njen sin Miroslav. Ona sa njim i snahom živi u jednom dijelu kuće dok u drugom živi njen drugi sin.

Baka ima desetero djece koji su izrodili sto unuka ali su na nju svi zaboravili. Đurđa se patila cijeli život i oduvijek je bila siromašna. Njeni sinovi pričaju da je od svoje rane mladosti radila za dnevnicu a često je u nadnicu sa sobom vodila i njih djecu. Đurđa bi tada radila za druge poslove poput okopavanja krompira ili kukuruza ili skupljala sijeno a za uzvrat bi joj ti ljudi koji su je unajmili dali jednu kašiku soli i činiju brašna od kojeg bi svojoj djeci zamijesila hljeb.

Bakino najstarije dijete je kćerka koja živi u Makedniji i ima 90 godina a ostali su se rasuli svuda p svijetu i na nju su zaboravili. Zato su se nje sjetili humanitarci a poznata karatistkinja Tamara Misirić kja živi u Vranju je poslala apel da se baki pomogne i on se poput požara proširio društvenim mrežama. Ostatak pročitajte ovdje.