U posljednje vrijeme sve više imamo slučajeva , da su mlade djevojke , maloljetne , posebno iz Sremske , Novosadske i Pančeve regije , posjetile ginekologa , iz razloga što su ostale u drugom stanju. Prema statistici , prošle godine , u Srbiji je bilo oko 16 hiljada neželjenih maloljetničkih trudnoća , a 90% njih je na kraju završilo abortusom , dok je samo 10% djevojaka odlučilo da rodi.

 

Tako se nedavno saznalo i za trudnicu , koja nije imala ni 14 godina kada je ostala u drugom stanju , ali je ipak odlučila da rodi. Pravila kod ljekara za djevojke koje su u drugom stanju , a imaju manje od 16 godina , abortus se ne smije raditi bez pristanka roditelja.

Srbija je prva u Evropi po broju neželjenih trudnoća , a prema stručnjacima razlog za ovoliki broj trudnoća je prije svega neinformisanost osoba koje ulaze u spolne kontakte. Zbog nezrelog i mladog organizma , godišnje umre blizu 70.000 djevojčica , u rasponu od 10 do 18 godina. Svjetski rekord drži mlada indijka , koja je rodila sa samo 5 godina starosti.