Poslije pedesete godine sve se mijenja, metabolizam se usporava, tijelo gubi svoje mišiće, koštana masa se prorijeđuje, a koža ubrzo propada, ali da bi se svi ovi procesi usporili potrebna je promjena jelovnika kao i poštovanje zdravih navika.

Iako je u šestoj deceniji dosta teže održati vitku liniju, ovo nije razlog da očajavate. Nutricionisti kažu, da ukoliko se redukuje ishrana i pravilno biraju sve namirnice koje jedete, moguće je da imate idealnu kilažu, odnosno kilažu koju vi želite.

Kati Feraro koja je dijetetičarka i asistent na Univerzitetu Kalifornije kaže da je neophodno da unosimo manje kalorija kako bismo, s godinama, mogli izgubiti težinu. Ono što je potrebno jeste da jedete 250 alorija manje nego inače i da ograničite unos ugljenih hidrata.

U jelovnik morate uvrstiti više voća, povrća i proteina ali ćete morati povećati i fizičku aktivnost. S druge strane, postoje i namirnice koje je poželjno da u potpunosti izbacite iz svoje ishrane.

– Na prvom mjestu su suhomesnati proizvodi zato što su slani i zato što su nevjerovatno puni aditiva. Sljedeće na “crnoj listi” su sve grickalice. Isto tao, poželjno je da ograničite i unos crvenog mesa, a obavezno je da povećate unos voća i povrća, zbog toga što vam ishrana igra veliku ulogu. Neke stvari ćete teže podnositi nego što ste podnosili u tridesetim godinama, ali povećajte fizičku aktivnost i na taj način ćete sve uspjeti regulisati. Nemojte padati u očaj, to je posljednje što vam treba, nego uzmite stvar u svoje ruke.