Sigurni smo da ste već mnogo puta čuli kako bi trebali izbjegavati neorgansku hranu zbog toga što je ona prskana i što u sebi ima dosta hemije, te da neke biljke mogu da apsorbuju više pesticida i štetnih materija nego druge, pa je sve to zapravo istina, ali je i bitno da vi znate da što je veći nivo štetnih materija u hrani da je to veći rizik za zdravlje.

Ipak, bitno je i da sami znate da prepoznate da li je neka biljka organska ili neorganska pa i šta kažu stručnjaci na to, a što se tiče krompira, poljoprivrednici će da vam kažu da bi trebali izbjegavati da kupujete i konzumirate neorganski krompir jer u sebi on ima pesticide i fungicide.

Što se tiče organskog krompira, treba da znate da on može da proklije za razliku od neorganski. Stručnjaci govore da neorganski krompir ne može da proklije i neorganske krompir nije moguće da samo operete i očistite jer oni u sebi imaju hemikalije u tolikoj mjeri da taj postupak neće ništa riješiti.

Zelena kora na krompiru može da bude znak da u povrću ima toksičnih supstanci, pa je i bitno naglasiti da je stvaranje zelene boje na kori od krompira prirodan proces i onda kada je namirnica izložena svjetlosti će početi da proizvodi hlorofil i to je zeleni pigment koji će da biljkama daje njihovu boju.

Upravo iz toga razloga je boju kore da teže primijetite, ali ćete vi to da najbolje vidite ako budete zagrebali ili oljuštili dio kore, dok ako vi vidite ispod kore zelene tragove, onda to govori da se počeo razvijati toksin.