Vjerovatno ne postoji osoba na svijetu kojoj se bar jednom nije desilo da joj zatitra ili kako kod nas narod kaže zaigra oko što je prilično neugodan osjećaj posebno što nad tim nemamo nikaku kontrolu. Ova pojava može biti posljedica premora i naprezanja očiju ali ako se igranje oka dešava često onda to može upućivati na nedostatak jednog vitamina u organizmu.

Radi s eo vitaminu B12 koji se u posljednje vrijeme vrlo česo pominje i koji sevrlo teško  može nadomjestiti prirodnim putem. Vitamin B12 je poznat i pod nazivom kobalamin a neophodan je za funkcionisanje našeg metabolizma te je zadužen za proizvodnju crvenih krvnih znaca i održavanje nervnog sitema.

Jedan od njavažnijih izvora ovog vitamina je meso pa su u najvećem riziku od njegovog manjka vegeterijanci. Trzanje oka nije jedini simptom nedostatka ovog vitamina a pored njega simptomi su i osjećaj trnjenja i bockanja u tijelu i osjetljivost ruku i nogu na dodir. Pored toga simptomi mogu biti i čirevi u ustima ,crven i bolan jezik, blijeda koža, umor i manjak energije ali i problemi sa pamćenjem.

Mnogo ljuid uzima suplemente za ovaj vitamin jer ga ima vrlo malo u hrani koju unosimo a najviše ga se može naći u mesu, ribi, jajima i proizvodima od mlijeka pa ako mislite da imate nedostatak vitamina B12 pojačajte ishranu sa ovim namirnicama. Posebno sada u vrijeme pandemije korona virusa je bitno da našem organizmu dajemo sve tvari koje su mu potrebne da bismo ojačali imunitet i otponost na sve bolesti pa i na ovu zarazu.