Prvo je potrebno da vam kažemo da kada dođe zimski period i kada pada snijeg ili cesta zaledi da treba da imate odgovarajuću opremu i zbog toga nemojte nikada štedjeti na gumama jer vas to može skupo koštati.

Osim toga, kada se pojavi snijeg ili led onda i ne bi treballi da brzo vozite i držite se 60 do 70 kilometara na sat, a ako vi vozite sigurnom brzinom, onda sebi i možete da pomognete ako bude došla situacija da vam auto počne klizati.

Prvo i osnovno što treba da znate jeste da nikada ne bi trebali kočiti ako vi vidite da vam auto počinje proklizavati i veoma često će vozači zapravo da rade to i da sebe dovedu u samo goru poziciju jer će tada da utičete na to da vam auto promijeni pravac kretanja ili samo prokliže još brže.

Ako se desi situacija da vam krene proklizavati zadnji dio auta, onda bi trebali da okrenete točkove u pravcu proklizavanja i na taj način vjerovali vi to ili ne ćete da spriječite proklizavanje.

Znači da ako se vama desi situacija da vam zadnji dio kliže auta kliže na lijevo, onda vaš volan odmah treba okrenete na lijevo. Isto tako je bitna stvar da ne ispravljate volan niti auto jer to može da vam ostvari dodatne pokrete koji mogu da loše utiču na vas.

Uvijek vozite oprezno kada sjedate za volan jer na takav način vi možete da sačuvate sebe i ostale ljude koji učestvuju u saobraćaju.