Polako smo dočekali i kalendarski najljepše godišnje doba, a to je svakako proljeće. Sigurno da je najljepše doba godine, tada se sve budi nakon duge, naporne i hladne zime, koja je ove godine opet prijetila, više sa temperaturama nego sa snijegom. Biljke, potoci i mora su se počela buditi, raspjevane ptičice su oko nas, potoci žubore, a samim time i životinjski svijet se napokon budi, pogotovo u samoj prirodi. 

Samim time, životinje koje su itekako nezgodne gdje god da ih vidimo, jesu zmije. Ono što je najvažnije napomenuti je to, da su one u većini slučajeva bezopasne životinje, ako se ne osjete ugroženo. Međutim, pošto su hladne klizave i prekrivene sa sluzi i uglavnom se nalaze u travi, tako da je jako moguće da se nagaze ako se nalazite gdje u prirodi. Pogotovo se trebate paziti šetnji u šumama u aprilskim danima. 

Međutim, u posljednjih par godina one su se toliko udomaćile, da sve više i više dolaze u civilizaciju. Vjerujemo da ste čitali da je prošlo ljeto u sred Beograda na Zvezdari, čovjeku na treći sprat stambene zgrade je zmija ušla u sobu. Pitate se čega se one to boje, i od čega bježe kao đavo od krsta? 

Čovjek kojeg vidite je Rade Lakić iz Srpskog Broda u Bosni i Hercegovini, i on se jako dugo vremena bori sa zmijama, te vam savjetuje da u dvorište uzmete plastičnu flašu, koju ćete razrezati i u koju ćete nasuti malo naftalina. Osim ovoga može vam pomoći i benzin i nafta, ne podnose ovu aromu.