Koliko ste se puta tijekom pokreta osjećali kao da vas je “udarila električna struja”? Ovaj simptom nije bezazlen, provjerite kod neurologa – moguće je da je u pitanju multipla skleroza.

Multipla skleroza (MS) je bolest središnjeg živčanog sustava koja se manifestira nizom često zbunjujućih simptoma. Drugi je problem što se ti signali razlikuju od osobe do osobe, zbog čega često prođe dosta vremena prije postavljanja dijagnoze.

Stručnjaci kažu da, iako ne postoji znak koji bi mogao točno potvrditi dijagnozu, postoji simptom koji ima otprilike jedna trećina pacijenata s MS-om. Ako primijetite nešto čudno kada klimate glavom, trebate razgovarati sa svojim liječnikom o probiru za druge znakove MS-a.

Kada klimate glavom, ako osjećate bol, osjećaj kao da vam “struja” prolazi kroz kralježnicu, provjerite imate li MS.

Iako osobe s MS-om često pokazuju različite simptome, postoji nekoliko znakova koji se smatraju donekle uobičajenima, a jedan od njih je Lermitov simptom, prvi put uočen 1918. godine kao mogući znak MS-a. Studija iz 2015. objavljena u medicinskom časopisu Annals of the Indian Academy of Neurology pokazala je da je više od 33 posto pacijenata s MS-om prijavilo ovaj znak.

“Lermitov znak je iznenadni osjećaj koji podsjeća na električni udar koji prolazi kroz stražnji dio vrata i kralježnicu, a zatim se može proširiti na ruke i noge”, rekla je britanska zdravstvena organizacija Multiple Sclerosis Trust.

Obično se započinje savijanjem glave prema naprijed prema prsima ili kimanjem, objašnjavaju stručnjaci.

Mnogi simptomi MS-a su uzrokovani demijelinizacijom, odnosno oštećenjem mijelinske ovojnice, zaštitne ovojnice masnog tkiva koja okružuje živčana vlakna u mozgu, optičkim živcima i leđnom moždinom.

“Kada je mijelinska ovojnica oštećena, živčani impulsi se usporavaju ili čak zaustavljaju, što uzrokuje neurološke probleme”, kažu liječnici klinike Mayo. …