Skoro svi smatraju da samo dijabetičari imaju povišen nivo šećera u krvi.

Ali, ovo nije istina. Svaka osoba može da pati od ovoga, a da ne bude svjesna i da ne primjeti štetu koja je načinjena nervima, vašim organima ili krvnim sudovima. Kako vam se ovo ne bi desilo i kako biste spriječili komplikacije koje konstantno povišen pritisak može da izazve, vrlo je važno da prepoznate simptome koji upozoravaju i preduzmete odgovarajuće mjere po tom pitanju. Najnovija istraživanja kazuju da češćer čini toliko čudnih stvari našem organizmu.

1. Masnoće oblažu organe
Fruktoza, koja je sastojak šećera tjera jetru da efikasnije skladišti masti i to na jako čudnim mjestima. Vremenom dolazi do stvaranja masnih naslaga oko jetre, a to izaziva oboljenje jetre, koje je bilo rijetko prije osamdesetih godina prošlog vijeka.

2. Priprema nastanka dijabetesa
Svakih dodatnih 150 kalorija dobijenih zbog unosa šećera dnevno povećava šanse da se dobije dijabetes i to za 1,1 posto, ali i često mokrite.

3. Haos od holesterola
Kada se izuzmu osobe sa visokim holestreolom i/ili dijabetesom i gojazne osobe, kod osoba koje unose puno šećera bilježi se najveći porast lošeg holesterola i opasnih triglicerida te ujedno smanjenje nivoa dobrog holesterola. Prekomjerni šećer dovodi do toga da jetra proizvodi više lošeg holesterola dok u isto vrijeme spriječava da ga organizam izbaci.

4. Loše utiče na srce
Srčana oboljenja i dijabetes su usko povezani, a srčani i moždani udar su najveći uzročnici, i to čak 65 posto, smrti kod osoba sa dijabetesom tipa 2.

5. Krvni pritisak
Dolazi do prekomjernog lučenja insulina, a on loše utiče na sistem za cirkulaciju i na sve arterije.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.